Egyéb kategóriaTanácsok ragasztott fogszabályzót viselőknek

TISZTÍTÁS

Nagyon fontos a fogszabályozás során, hogy a szokott fogmosás mellett, az ív alá is benyúljon a kis speciális fogkefékkel és a breketek mellett lévő fogfelszíneket is alaposan megmossa. Erre a szájzuhany nem elegendő! Legalább naponta egyszer megfelelő méretű fogköz tisztító kefékkel a breketek közötti részeket, az ív alatt, meg kell mosni. A másik nagyon fontos rész az íny és a breketek közötti fogfelszín megmosása egycsomós fogkefével. Fogselymezni is lehet kicsit speciális módon Superfloss segítségével! 

 

Érdemes beszerezni:

Ortho fogkefe: a középső sörtéi rövidebbek így jobban elérik a sörték a fogfelszíneket a fogszabályozó mellett

Fogköz tisztító kefe: sokféle méret és márka kapható. 0.4-0.7 mm közötti méret a legalkalmasabb, a fogak méretétől függően vékonyabb vagy vastagabb fér be. Az ív alatti részek tisztítandók vele!

Egycsomós fogkefe: az íny és bracketek közötti fogfelszín tisztítására

Oral B elektromos fogkefe esetén: Ortho fej + Interspace fej (Ortho Care csomagban mindkettő benne van). Az interspace fej kicsi, keskeny, így ezzel is lehet az ív alatti fogfelszíneket, illetve az ínyszél közelében tisztítani a fogakat!

Superfloss: egy speciális fogselyem, melynek az egyik vége damil szerű, ezt az ív fölött át lehet dugni a két fog között (az ínyhez közeli részen) és áthúzni a fogközben (az ív mögött a szájpadlás, illetve a nyelv felől), mint a normál fogselyem esetén!

ÉTKEZÉS

Ragasztott fogszabályozó kezelés alatt bizonyos kemény ételeket érdemes kerülni. Ilyenek pl. a kemény magok (mogyoró, mandula stb.) ilyen kemény falatokra ráharapva leeshet egy-egy bracket, ami kényelmetlenséget okozhat és egy újabb látogatás szükséges a fogorvosnál. Nagyobb kemény dolgokba beleharapni sem javasolt, így például egy almát vagy egy szendvicset érdemes felvágni és úgy elfogyasztani

A ragacsos ételek (gumicukor, karamella), rágógumi szintén kerülendők, mert úgy bele tudnak ragadni a fogszabályzóba, hogy a kitisztításuk utána nagy kihívást jelent. 

 

PROBLÉMA ESETÉN

HA SZÚR A DRÓT: 

Ha a sor közben kiáll egy kis drót, ami szúr, azt be lehet hajtani az ív alá és ott nem fog szúrni. 

Ha leghátul kiáll az ív vége. Ezt jelezze a kezelőorvosnak és levágja. Ha erre nincs lehetőség meg lehet próbálni a kilógó ívet visszatolni (hátulról előrefelé).

Ha a leghátsó tubus leesett és azért áll ki a drót, jelezze a kezelőorvosnak és segíteni fog SOS! Ha erre nincs lehetőség egy erősebb ollóval vágja el a kiálló drótot!

HA LEESETT EGY BREKET: 

Jelezze a kezelőorvosnak, 1-2 héten belül érdemes visszaragasztani, mert így nem megfelelően dolgozik a fogszabályozó!

 

 

HA KICSÚSZOTT AZ ÍV: 

A kezelés elején előfordulhat, hogy kicsúszik az ív az utolsó tubusból, ezt a vékony hajlékony ívek esetén vissza lehet csúsztatni az utolsó tubusba. Ha szúr vagy problémát okoz jelezze a kezelőorvosnak!

 

 

https://drzoltankrisztina.hu/wp-content/uploads/2021/10/denticare-logo-inv.png

We are a friendly team of dentists, hygienists and receptionists who work together to ensure that you receive the best treatment you require.

24/7 Emergency phone
About DentiCare
Our Awards
https://drzoltankrisztina.hu/wp-content/uploads/2020/01/img-award.png

Best Patient Care 2019
Best Practice & Best Team 2018
Best Team & Practice 2017

Working Hours
bt_bb_section_top_section_coverage_image